Κλείσιμο

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεώργιο A. Τσακίρη

Γεώργιος Α. Τσακίρης - Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

«Η πτώση του εσωτερικού τουρισμού παραμένει εξαιρετικά σημαντική»

Αύξηση και στα έσοδα του τουρισμού, αναμένει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γεώργιος Τσακίρης, όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο Tourism.gr. Παράλληλα, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο συνεχιζόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περιοχές που δέχονται Έλληνες τουρίστες καθώς «η πτώση του εσωτερικού τουρισμού παραμένει εξαιρετικά σημαντική».

Σε σχέση με τον αιγιαλό και την αξιοποίησή του κάνει λόγο για ανάγκη «λελογισμένης τουριστικής εκμετάλλευσης των παραλιών ώστε να προσδώσουν υπεραξία στο τουριστικό προϊόν»  ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι αυτό πρέπει να γίνει με «βασική προϋπόθεση το σεβασμό των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης».

Tourism.gr: Οι ενδείξεις, αλλά και τα μέχρι τώρα στοιχεία κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση στην τουριστική κίνηση. Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς;

Ο κ. Τσακίρης, μιλώντας για το Tourism.gr, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημαντική του συμβολή στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Ειδικότερα σημείωσε: «Ο κλάδος του τουρισμού έχει αποδείξει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, ότι είναι ο  κύριος βραχίονας για την ανάπτυξη της χώρας. Το portal σας Tourism.gr αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα στήριξης ενός κλάδου που έχει ανάγκη από έγκυρη ενημέρωση».

Γεώργιος Τσακίρης
Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Γεώργιος Τσακίρης: Είναι αλήθεια ότι οι αφίξεις στο πρώτο μισό του 2014 κινούνται ανοδικά για τους προορισμούς που δέχονται τουρίστες από το εξωτερικό, ενώ αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία. Με βάση το δεδομένο ότι φέτος υπήρξε οριακή άνοδος των τιμών  στα συμβόλαια των ξενοδοχείων, αναμένεται αύξηση και στα έσοδα του τουρισμού. Πλην της ρωσικής -δεν γεννάται λόγος για την ουκρανική- όλες οι αγορές κινούνται ανοδικά. Το πρόβλημα παραμένει στις περιοχές  που υποδέχονται παραδοσιακά Έλληνες τουρίστες, διότι η πτώση του εσωτερικού τουρισμού παραμένει εξαιρετικά σημαντική, με μικρά μόνο σημάδια βελτίωσης, σε σχέση με το 2013.    

 Tourism.gr: Ποιες είναι οι αγορές που εμφανίζουν την μεγαλύτερη κίνηση και σε ποιες περιοχές της χώρας μας εμφανίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις;

Γεώργιος Τσακίρης: Η βρετανική και η γερμανική αγορά σημειώνουν το 2014 τη μεγαλύτερη άνοδο, με την Γερμανική να αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη με  αύξηση που ίσως πλησιάσει  και το 20%, από κοντά και η σκανδιναβική αγορά. Στην Βόρειο Ελλάδα ανοδικά κινούνται οι τουρίστες από τις  βαλκανικές αγορές. Σε γενικές γραμμές όλοι οι εγχώριοι προορισμοί που βρίσκονται πλησίον διεθνών αεροδρομίων, εμφανίζουν θετική εικόνα συγκριτικά με το 2013. Η Κρήτη που παραδοσιακά αποτελεί τον μεγαλύτερο υποδοχέα Ρώσων και Ουκρανών τουριστών δείχνει να «καλύπτει» την απομείωση των μεγεθών της από τις εν λόγω χώρες, από την παράλληλη άνοδο των λεγόμενων παραδοσιακών αγορών.  

Tourism.gr: Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Ακούγονται αρνητικές κριτικές ακόμη και από μέλη της συγκυβέρνησης. Ποια είναι η θέση σας στο νομοσχέδιο αυτό; Πως εκτιμάτε ότι μπορεί να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη; 

Γεώργιος Τσακίρης: Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, διαχρονικά υποστηρίζει την ισόρροπη ανάπτυξη με  όρους και προοπτική αειφορίας. Η προστασία του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος της χώρας, αποτελεί προϋπόθεση για να ευοδωθούν μελλοντικά οι προοπτικές και οι προσδοκίες όλων των Ελλήνων για μια συνεχή αύξηση, τα επόμενα χρόνια, των τουριστικών επιδόσεων μας. Η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην λελογισμένη τουριστική εκμετάλλευση των παραλιών ώστε να προσδώσουν υπεραξία στο τουριστικό προϊόν  μας και βεβαίως στην εκμετάλλευση η οποία δεν θα εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους και θα διατηρήσει τη φυσική διάσταση και το χαρακτήρα των παραλιών με τις όποιες παρεμβάσεις να περιορίζονται μόνο σε έργα αναβάθμισης και όχι ανακατασκευής  και ριζικής αλλαγής του χαρακτήρα των παραλιών, με βασική προϋπόθεση το σεβασμό των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης. Σημαντική παράμετρος και πρόβλεψη  του νομοσχεδίου είναι το άρθρο του νόμου για τα τέλη χρήσης του αιγιαλού από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Προσδοκούμε μια δίκαιη, αναπτυξιακή λύση, η οποία θα ελαχιστοποιήσει στο μέλλον τις τριβές και τις αντιδικίες μεταξύ ξενοδόχων και  δημοτικών αρχών και βεβαίως θα κατατείνει στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και όχι στην περαιτέρω έμμεση φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Tourism.gr: Την περίοδο αυτή ακούγονται διάφορα σχέδια για την υλοποίηση μεγάλων ξενοδοχειακών επενδύσεων. Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι ξενοδοχειακές υποδομές της χώρας;

Γεώργιος Τσακίρης: Bάσει του δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα καλύτερα οικόπεδα στον κόσμο, το ενδιαφέρον  των επενδυτών για επιχειρηματική διείσδυση στη χώρα μας παραμένει "ζωηρό". Οι περισσότεροι εκ των επενδυτών, προς το παρόν, σχετίζονται  με την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, και η φορολογική αβεβαιότητα της χώρας, αποτρέπουν τον όποιο σοβαρό επενδυτή να επενδύσει τα κεφάλαια του στη χώρα. Εύκολα διακριτό είναι το γεγονός ότι η διαδικασία fast track εμφανίζει εγγενή προβλήματα, αλλά και οι όποιες υπηρεσίες one stop shop έχουν ιδρυθεί καθυστερούν δραματικά την ανάπτυξη νέων επενδύσεων. Οι ξενοδοχειακές υποδομές στη χώρα είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη υποδομών όπως μαρίνες, λιμάνια, Συνεδριακό Αθήνας, αεροδρόμια, γήπεδα γκολφ κ.α. έργα που όταν και αν θα πραγματοποιηθούν, όχι μόνο θα ανεβάσουν τον αριθμό των τουριστών υψηλού "βαλαντίου" στη χώρα, αλλά θα αποτελέσουν σημαντικά όπλα για τον ελληνικό τουρισμό με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη άλλων προσοδοφόρων για την χώρα μορφών τουρισμού.       

comments powered by Disqus